ABN AMRO Aegon Allianz Argenta ASR Attens BijBouwe BLGWonen BNP Centraalbeheer DeltaLloyd Florius Hypotrust ING IQWoon Lloydsbank Merius monEyou Munt NIBC NN Obvion Rabobank Reaal SKP Syntrus Tellius Venn Volksbank Woonfonds

Maximale hypotheek berekenen

Met onze rekentool kun je zelf online de maximale hypotheek berekenen. De berekening is gebaseerd op de geldende regels en normen. Na het invullen van een aantal gegevens tonen wij je een reële inschatting van wat je maximaal kunt lenen. Let wel, dit betreft een zo nauwkeurig mogelijke indicatie, de daadwerkelijke hoogte van de hypotheek kan afwijken. Bekijk hier onze rekentool!

Hypotheeklasten berekenen

Een woning kunnen kopen is leuk, maar het is ook belangrijk om te weten wat de maandlasten worden van je hypotheek. Je kunt dus meteen zelf afwegen of dit binnen jouw budget past. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaald. Bekijk onze rekentool hier!

Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.

Sluit u een hypotheek af met NHG, dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomen. Uw hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent en u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen

Veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Zo kunt u misschien uw hypotheek niet meer betalen als:

Uw relatie stopt
U arbeidsongeschikt of werkloos raakt
Of uw partner is overleden.

Heeft u een hypotheek met NHG? Dan heeft u in deze vervelende periode een vangnet waarop u kunt vertrouwen.

U bent vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in zulke situaties met u mee en kijkt samen met uw hypotheekverstrekker of u geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kunt u hierdoor uw woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld kwijtschelden.

Hypotheekvormen

Als je voor het eerst een hypotheek aanvraagt zijn er voor nieuwe hypotheken twee mogelijkheden. Je kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Kies je voor een andere vorm dan heb je normaliter geen recht op renteaftrek. Als doorstromer kun je soms ook bij andere hypotheekvormen van renteaftrek genieten. Onze adviseurs kunnen u hierover informeren.

Annuïteiten Hypotheek

De kenmerken van een annuïteitenhypotheek zijn:
Bruto maandlast gelijk blijft gedurende looptijd, netto maandlast stijgt iets
De hypotheekschuld daalt maandelijks
Belastingvoordeel wordt tijdens de looptijd kleiner, omdat u minder rente betaalt
De hypotheek is volledig afgelost aan het einde van de looptijd


Lineaire Hypotheek

De kenmerken van een LineaireHypotheek zijn:
De bruto en netto maandlasten dalen beide maandelijks
Door de aflossing daalt maandelijks de hypotheekschuld
De hypotheek is volledig afgelost aan het einde van de looptijd
Lineaire hypotheek eerst duurder, later goedkoper dan annuïteiten hypotheek


Aflossingsvrije Hypotheek

De kenmerken van een Aflossingsvrije Hypotheek zijn:
U betaalt maandelijks alleen hypotheekrente
Geen aflossing of vermogensopbouw tijdens de looptijd
Aan het einde van de looptijd hypotheekschuld nog volledig af te lossen uit eigen middelen

Een huis kopen?

Dit zijn de belangrijkste stappen

Een (eerste) huis kopen is leuk en spannend. Er komt veel op je af. Bezichtigen, bieden, een hypotheek regelen, noem maar op. Vraag jij je af welke stappen je moet ondernemen en wat je allemaal moet regelen voordat je droomhuis huis eindelijk van jou is? Wij helpen je graag op weg!

Stap 1

Wat zijn jouw financiële mogelijkheden?

Als je een huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om eerst te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Het antwoord hangt af van een aantal zaken. Koop je alleen of met een partner? Heb je zelf flink gespaard of kan je familie bijspringen? Kom je in aanmerking voor een starterslening? Op onze website kun je je maximale hypotheek berekenen. Dit is een indicatie. Zeker weten wat je maximaal kunt lenen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs bij jou in de buurt.

Stap 2

Op huizenjacht

Nu je weet wat er financieel mogelijk is, kan de huizenjacht beginnen. Ben je enthousiast over een huis? Dan is het tijd voor een bezichtiging! Dit doe je niet alleen door goed rond te kijken in de woning, maar ook door van tevoren informatie te zoeken. Op onze site vind je diverse checklists die je kunnen helpen bij de aankoop van een woning. Ook kun je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Stap 3

Een bod uitbrengen

Heb je je droomhuis gevonden? Dan kun je starten met onderhandelen. Denk van te voren goed na over je maximale bod. Reserveer ook geld voor een eventuele verbouwing. En vergeet niet om ontbindende voorwaarden in je bod op te nemen. Je kunt dan onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. Bijvoorbeeld als je nog niet zeker weet of je de financiering rond krijgt of eerst een bouwkundig onderzoek wilt laten doen.

Stap 4

Hypotheek regelen

Is je bod geaccepteerd? Dan kun je het voorlopig koopcontract tekenen en de hypotheek gaan regelen. Kies je voor een lineaire hypotheek waarbij je in het begin van de looptijd meer betaalt en ieder jaar steeds minder rente betaalt? Of heb je liever een annuïtaire hypotheek waarbij je iedere maand dezelfde lasten hebt? Onze adviseurs kijken samen met jou naar je wensen, inkomen en toekomstplannen. Nu al meer weten? Vergelijk aanbieders en actuele rentestanden.

Stap 5

Naar de notaris

Zodra je een passende hypotheek hebt gevonden, geef je de adviseur opdracht om je hypotheek af te sluiten. De officiële overdracht van het huis vindt plaats bij de notaris. De notaris leest samen met jou de stukken door en controleert of je alles geregeld hebt wat je moet regelen. En dan is het tijd om de hypotheekakte te tekenen. Gefeliciteerd, het huis is nu officieel van jou!

Verbouwen

Een verbouwing kost altijd geld. Zoiets wordt lang niet altijd uit eigen middelen betaald. Geld lenen voor een verbouwing is vrij logisch: door de verbouwing gaat de waarde van het huis omhoog. En niet te vergeten het woongenot! Het afsluiten van een lening om de verbouwing te financieren is dan ook heel gebruikelijk.

Geld lenen voor verbouwing
Het lenen van geld voor een verbouwing kan op verschillende manieren:
Bestaande hypotheek verhogen
Tweede hypotheek afsluiten
Hypotheek oversluiten
Persoonlijke lening

Fiscale aftrek voor verbouwing
De rente over uw verbouwingslening betaalt kan fiscaal aftrekbaar zijn. Of het nu gaat om een hypotheek of om een persoonlijke lening. Als het geleende geld gebruikt wordt voor de eigen woning, komt de lening voor renteaftrek in aanmerking. Daarvoor moet de lening ook nog aan andere voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat er afgelost moet worden volgens een vast schema. Een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een persoonlijke lening voldoen aan deze voorwaarde. Dus óók als u kiest voor een persoonlijke lening voor uw verbouwing is de rente fiscaal aftrekbaar.

Echtscheiding en eigen woning

Als u en uw partner uit elkaar gaan, dan moet er een hoop worden geregeld. Vooral als u samen een eigen woning hebt. Hieronder beschrijven wat u kunt verwachten. Als slechts één van u eigenaar is van het huis, hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan in het huis blijven wonen. Dit is anders als u in gemeenschap van goederen was getrouwd. U wordt dan automatisch voor de helft eigenaar en schuldenaar van elkaars bezittingen en schulden. Dus ook van de woning en de hypotheekschuld. Gaat u uit elkaar, dan zal de woning toch verdeeld moeten worden. Ook als deze nog steeds op naam van één van beiden staat. Staat de woning op naam van u beiden? Dan zijn er grofweg twee mogelijkheden: de woning verkopen of de ex-partner uitkopen.

Onze werkwijze

Heb je een huis gekocht? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Bij Adviesunie bestaat het proces voor het afsluiten van een hypotheek uit drie stappen:

Stap 1: Kennismaking

Bij dit pakket geven wij u hypotheek Online Advies. Het contact vind plaats op de door jou gewenst moment en de door jou gewenst manier: via telefoon of chat. Het eerste gesprek is geheel kosteloos en zullen wij na het stellen van een aantal vragen jou de mogelijkheden schetsen.

Stap 2: Advies

Naar aanleiding van het eerste gesprek kun je ervoor kiezen om ons opdracht te verstrekken voor het regelen van uw hypotheek. De adviseur neemt dan opnieuw contact met u op voor het completteren van de gegevens, waarmee een adviesrapport wordt vervaardigd. U krijgt dit rapport ter goedkeuring voorgelegd. Indien u akkoord bent zullen wij zorgdragen voor een offerte.

Stap 3: Bemiddeling

Indien u akkoord gaat met de offerte kunt u deze tekenen en met de benodigde stukken terugsturen naar Adviesunie. Adviesunie zal vervolgens zorgdragen dat na controle het dossier ter fiattering naar de bank wordt verstuurd. Nadat de bank akkoord heeft gegeven, zult u opgeroepen wordt voor het tekenen bij de notaris.

Bovengenoemde stappen wordt bij ieder hypotheek advies doorlopen, echter kun je als klant nog kiezen tussen Online Advies en Persoonlijk Advies met een hypotheekadviseur, waarbij als u voor Online Advies kiest, u € 1.000,- bespaart op de bemiddelingskosten. Een hypotheek regelt u daardoor bij Adviesunie al voor € 1.290,- euro!

Onze kosten zijn afhankelijk van de dienstverlening die je van ons verwacht. In het tabel hieronder vind je alle tarieven.

Hypotheekadvies Online Advies Persoonlijk advies
Eerste gesprek Gratis Gratis
Aanpassen hypotheek € 1.290,- € 2.290,-
Hypotheek voor starters € 1.490,- € 2.490,-
Oversluiten hypotheek € 1.690,- € 2.690,-
Aankoopfinanciering € 1.990,- € 2.990,-
Offerte aanvragen Offerte aanvragen

Vrijblijvende hypotheek afspraak maken?

Wil je weten wat je exact kunt lenen en welke hypotheekvorm bij je past? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan, wij komen graag bij je langs en informeren je over de mogelijkheden. Het eerste gesprek is altijd oriënterend en kost je uiteraard niets.

Een vrijblijvend hypotheekgesprek zou hierin dus uitkomst kunnen bieden en meer duidelijkheid kunnen geven. Vraag vooraf wel duidelijk naar de kosten. Via AdviesUnie heeft u ook de mogelijkheid om een vrijblijvend gesprek aan te gaan, het eerste oriënterende gesprek is sowieso gratis bij ons. Meer weten? Neem contact met ons op of vul het aanvraagformulier in.

Boeterente bij oversluiten

Wie nadenkt over het oversluiten van een hypotheek - of het openbreken van een rentevastperiode kan te maken krijgen met een oversluitboete. Deze oversluitboete wordt ook wel boeterente genoemd.

Adviesunie
vergelijkt meer dan 40 aanbieders op rente en voorwaarden

Zo weet je zeker dat je de hypotheek krijgt die
passend is voor jouw situatie.
Voor nu en in de toekomst.

Veelgestelde vragen over een huis kopen

Wat betekent kosten koper?
Wat is overwaarde?
Wat is een annuïteitenhypotheek?
ABN AMRO Aegon Allianz Argenta ASR Attens BijBouwe BLGWonen BNP Centraalbeheer DeltaLloyd Florius Hypotrust ING IQWoon Lloydsbank Merius monEyou Munt NIBC NN Obvion Rabobank Reaal SKP Syntrus Tellius Venn Volksbank Woonfonds