logo ABN AMRO logo Aegon logo Allianz logo Argenta logo ASR logo Attens logo BijBouwe logo BLG Wonen logo BNP logo Centraalbeheer logo DeltaLloyd logo Florius logo Hypotrust logo ING logo IQWoon logo Lloydsbank logo Merius logo Munt logo NIBC logo Nationale Nederlanden logo Obvion logo Rabobank logo Reaal logo SKP logo Syntrus logo Tellius logo Venn logo Volksbank logo Woonfonds

Calculator: bereken uw maximale hypotheek

Met onze rekentool kunt u zelf online de maximale hypotheek berekenen. De berekening is gebaseerd op de geldende regels en normen. Na het invullen van een aantal gegevens tonen wij u een reële inschatting van wat u maximaal kunt lenen.

Bekijk hier onze rekentool

Calculator: bereken uw hypotheeklasten

Een woning kunnen kopen is leuk, maar het is ook belangrijk om te weten wat de maandlasten worden van uw hypotheek. U kunt dus meteen zelf afwegen of dit binnen uw budget past. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt.

Bekijk onze rekentool hier

Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u met NHG de financiële risico's van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.

Sluit u een hypotheek af met NHG, dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomen. Uw hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent en u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen

Veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Zo kunt u misschien uw hypotheek niet meer betalen als:

  • uw relatie stopt;
  • u arbeidsongeschikt wordt of werkloos raakt;
  • uw partner is overleden.

Heeft u een hypotheek met NHG? Dan heeft u in lastige periodes een vangnet waarop u kunt vertrouwen.

U blijft uiteraard zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in zulke situaties met u mee en kijkt samen met uw hypotheekverstrekker of u geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kunt u hierdoor uw woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG u deze restschuld kwijtschelden.

Hypotheekvormen

Als u voor het eerst een hypotheek aanvraagt, zijn er voor nieuwe hypotheken twee mogelijkheden. U kunt kiezen tussen een annuïteiten­hypotheek en een lineaire hypotheek. Kiest u voor een andere vorm dan hebt normaliter geen recht op renteaftrek. Als doorstromer kunt u soms ook bij andere hypotheek­vormen van renteaftrek genieten. Onze adviseurs kunnen u hierover informeren.

Annuïteiten­hypotheek

De kenmerken van een annuïteiten­hypotheek zijn:
  • Bruto maandlast blijft gelijk gedurende looptijd, maar de netto maandlast stijgt iets
  • De hypotheekschuld daalt maandelijks
  • Belastingvoordeel wordt tijdens de looptijd kleiner, omdat u minder rente betaalt
  • De hypotheek is volledig afgelost aan het einde van de looptijd
illustratie annuiteiten
illustratie lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek

De kenmerken van een lineaire hypotheek zijn:
  • De bruto- en netto maandlasten dalen beide maandelijks
  • Door de aflossing daalt maandelijks de hypotheekschuld
  • De hypotheek is volledig afgelost aan het einde van de looptijd
  • Lineaire hypotheek eerst duurder, later goedkoper dan annuïteiten­hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

De kenmerken van een aflossings­vrije hypotheek zijn:
  • U betaalt maandelijks alleen hypotheek­rente
  • Geen aflossing of vermogens­opbouw tijdens de looptijd
  • Aan het einde van de looptijd hypotheek­schuld nog volledig aflossen uit eigen middelen
illustratie aflossingsvrije hypotheek

Een huis kopen? Dit zijn de belangrijkste stappen

Een (eerste) huis kopen is leuk en spannend. Er komt veel op u af. Bezichtigen, bieden, een hypotheek regelen, noem maar op. Vraagt u zich af welke stappen u moet ondernemen en wat u allemaal moet regelen voordat het droomhuis huis eindelijk van u is? AdviesUnie helpt u graag op weg!

Stap 1

Wat zijn uw financiële mogelijkheden?

Als u een huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om eerst te weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Het antwoord hangt af van een aantal zaken. Koopt u alleen, of met een partner? Heeft u zelf al flink gespaard, of kan uw familie bijspringen? En komt u wellicht in aanmerking voor een starterslening? Op onze website kunt u uw maximale hypotheek berekenen. Let op: dit is een indicatie. Wilt u zeker weten wat u maximaal kunt lenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs bij u in de buurt.

Stap 2

Op huizenjacht

Nu u weet wat er financieel mogelijk is, kan de huizenjacht beginnen. Bent u enthousiast over een huis? Dan is het tijd voor een bezichtiging! Dit doet u niet alleen door goed rond te kijken in de woning, maar ook door vooraf informatie in te winnen. Op onze site vindt u diverse checklists die u kunnen helpen bij de aankoop van een woning. Ook kunt u er uiteraard voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Stap 3

Een bod uitbrengen

Hebt u uw droomhuis gevonden? Dan kunt u starten met onderhandelen. Denk van te voren goed na over uw maximale bod. Reserveer ook geld voor een eventuele verbouwing. En vergeet niet om ontbindende voorwaarden in uw bod op te nemen. U kunt dan onder de koop uit als één van de vastgelegde redenen zich voordoet. Bijvoorbeeld als u nog niet zeker weet of u de financiering rond krijgt, of u eerst een bouwkundig onderzoek wilt laten doen.

Stap 4

Hypotheek regelen

Is uw bod geaccepteerd? Dan kunt u het voorlopig koop­contract tekenen en de hypotheek gaan regelen. Kiest u voor een lineaire hypotheek waarbij u in het begin van de looptijd meer betaalt en ieder jaar steeds minder rente betaalt? Of heeft u liever een annuïtaire hypotheek waarbij u iedere maand dezelfde lasten hebt? Onze adviseurs kijken samen met u naar uw wensen, inkomen én toekomst­plannen. Direct al meer weten? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en vergelijk de aanbieders en actuele rentestanden.

Stap 5

Naar de notaris

Zodra u een passende hypotheek heeft gevonden, geeft u de adviseur opdracht om uw hypotheek af te sluiten. De officiële overdracht van het huis vindt plaats bij de notaris. De notaris leest samen met u de stukken door en controleert of u alles geregeld hebt wat u moet regelen. En dan is het tijd om de hypotheek­akte te tekenen. Gefeliciteerd, het huis is nu officieel van u!

Verbouwen

Een verbouwing kost altijd geld. Zoiets wordt lang niet altijd uit eigen middelen betaald. Geld lenen voor een verbouwing is vrij logisch: door de verbouwing gaat de waarde van het huis omhoog. En niet te vergeten het woongenot! Het afsluiten van een lening om de verbouwing te financieren is dan ook heel gebruikelijk.

Geld lenen voor verbouwing

Het lenen van geld voor een verbouwing kan op verschillende manieren:

  • bestaande hypotheek verhogen
  • tweede hypotheek afsluiten
  • hypotheek oversluiten
  • persoonlijke lening
  • bestaande hypotheek verhogen
  • tweede hypotheek afsluiten
  • hypotheek oversluiten
  • persoonlijke lening

Fiscale aftrek voor verbouwing

De rente die u over uw verbouwingslening betaalt kan fiscaal aftrekbaar zijn. Of het nu gaat om een hypotheek of om een persoonlijke lening. Als het geleende geld gebruikt wordt voor de eigen woning, dan komt de lening voor renteaftrek in aanmerking. Daarvoor moet de lening ook nog aan andere voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat er afgelost moet worden volgens een vast schema. Een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een persoonlijke lening voldoen aan deze voorwaarde. Dus óók als u kiest voor een persoonlijke lening voor uw verbouwing, is de rente fiscaal aftrekbaar.

Echtscheiding en eigen woning

Als u en uw partner uit elkaar gaan, moet er een hoop worden geregeld. Vooral als u samen een eigen woning hebt. Wij beschrijven wat u kunt verwachten in diverse situaties. Als slechts één van u eigenaar is van het huis, hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan in het huis blijven wonen.

Dit zou anders zijn geweest wanneer u in gemeenschap van goederen was getrouwd. U wordt dan automatisch voor de helft eigenaar en schuldenaar van elkaars bezittingen en schulden. Dus ook van de woning en de hypotheek­schuld. Gaat u uit elkaar, dan zal de woning toch verdeeld moeten worden. Ook als deze nog steeds op naam van één van beiden staat.

Staat de woning op naam van u beiden? Dan zijn er in wezen twee mogelijkheden: de woning verkopen, of de ex-partner uitkopen. Maak een afspraak met één van onze hypotheek­adviseurs voor meer informatie.

Onze werkwijze

Heeft u een huis gekocht? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Bij AdviesUnie bestaat het proces voor het afsluiten van een hypotheek uit drie stappen:

Stap 1: Kennismaking

Bij dit pakket geven wij u online hypotheekadvies. Het contact vindt plaats op een door u gewenst moment en manier: via telefoon of chat. Het eerste gesprek is geheel kosteloos. Wij zullen na het stellen van een aantal vragen u de mogelijkheden schetsen.

Stap 2: Advies

Naar aanleiding van het eerste gesprek kunt u er voor kiezen om ons opdracht te verstrekken voor het regelen van uw hypotheek. De adviseur neemt dan opnieuw contact met u op voor het completeren van de gegevens, waarmee een advies­rapport wordt vervaardigd. U krijgt dit rapport ter goedkeuring voorgelegd. Indien u akkoord bent, zullen wij zorgdragen voor een offerte.

Stap 3: Bemiddeling

Indien u akkoord gaat met de offerte, kunt u deze tekenen en met de benodigde stukken terugsturen naar AdviesUnie. Vervolgens zal AdviesUnie zorgdragen dat na controle het dossier ter fiattering naar de bank wordt verstuurd. Nadat de bank akkoord heeft gegeven, zult u opgeroepen worden voor het tekenen bij de notaris.

Onze tarieven

Bovengenoemde stappen worden bij ieder hypotheekadvies doorlopen, echter kunt u als klant kiezen tussen online advies en persoonlijk advies. Om te kunnen kiezen voor online advies is dit afhankelijk van uw situatie en omstandigheden, maar wanneer u kiest voor online advies, dan bespaart u € 500,- op de kosten. U kunt daarmee bij Adviesunie al voor € 1.400 uw hypotheek laten regelen! Onze kosten zijn afhankelijk van de dienstverlening die u van ons wenst. In onderstaande tabel vindt u alle tarieven:

Hypotheekadvies Online advies Persoonlijk advies
Eerste gesprek Gratis Gratis
Hypotheekadvies en bemiddeling € 2.500,- € 3.000,-
Verhoging bestaande hypotheek € 1.400,- € 1.900,-
Omzetting hypotheekvorm € 1.400,- € 1.900,-
Rentemiddeling € 875,- € 875,-
Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid € 1.400,- € 1.900,-
Offerte aanvragen Offerte aanvragen

Afspraak voor vrijblijvend hypotheekgesprek?

Afspraak voor vrijblijvend hypotheekgesprek?

Wilt u weten wat u exact kunt lenen en welke hypotheekvorm bij u past? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Wij komen graag bij u langs en informeren u over de mogelijkheden. Het eerste gesprek is altijd oriënterend en kost u uiteraard niets.

Een vrijblijvend hypotheekgesprek zou hierin dus uitkomst kunnen bieden en geeft u meer duidelijkheid. Vraag vooraf wel duidelijk naar de kosten. Via AdviesUnie heeft u ook de mogelijkheid om een vrijblijvend gesprek aan te gaan, het eerste oriënterende gesprek is sowieso gratis bij ons.

Meer weten?

Neem contact met ons op, of vul direct het offerte aanvraagformulier in.

Calculator: doe de oversluitcheck

Wie nadenkt over het oversluiten van een hypotheek, of over het openbreken van een rentevast­periode, kan te maken krijgen met een over­sluit­boete. Deze oversluit­boete wordt ook wel boete­rente genoemd en is vrijwel altijd gekoppeld aan de resterende looptijd van uw rentevast­periode.

Met onze oversluit­calculator berekent u eenvoudig hoeveel u per maand kunt besparen als u uw hypotheek oversluit.

Bekijk hier onze rekentool

Maximale hypotheek berekenen

Met onze rekentool kunt u zelf online de maximale hypotheek berekenen

AdviesUnie vergelijkt voor u
meer dan 40 aanbieders op rente en voorwaarden

Zo weet u zeker dat u de hypotheek krijgt die
passend is voor uw situatie.
Voor nu én in de toekomst.

Veelgestelde vragen

Wat betekent 'kosten koper'?
Wat is overwaarde?
Wat is een annuïteitenhypotheek?
logo ABN AMRO logo Aegon logo Allianz logo Argenta logo ASR logo Attens logo BijBouwe logo BLG Wonen logo BNP logo Centraalbeheer logo DeltaLloyd logo Florius logo Hypotrust logo ING logo IQWoon logo Lloydsbank logo Merius logo Munt logo NIBC logo Nationale Nederlanden logo Obvion logo Rabobank logo Reaal logo SKP logo Syntrus logo Tellius logo Venn logo Volksbank logo Woonfonds