Zorgverzekering 2024: premie omhoog, zorgtoeslag omlaag

  • 2024
  • Financiële toekomst
  • leven
  • verzekeren
Leestijd: 1 min.

Vrijdag 24 november 2023

Je zorgverzekering in 2024: wat kun je verwachten? In dit artikel heb ik de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Allereerst is daar natuurlijk de premie. Die stijgt, maar niet zo veel als eerder is voorspeld. Gemiddeld kost de basis­verzekering je volgend jaar € 9,- per maand extra. Tussen zorg­verzekeraars kunnen echter grote verschillen bestaan. Daardoor betaal je voor de voordeligste basis zorg­verzekering in 2024 per maand € 131,95 en voor de duurste € 170,95.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico voor de zorg­verzekering blijft in 2024 opnieuw gelijk. Net als in de afgelopen jaren bedraagt dit in 2024 maximaal € 385,-. Je moet eigen risico betalen voor bijvoorbeeld een behandeling door een specialist of een ziekenhuis­opname. Er is ook zorg die is vrijgesteld van het eigen risico.

Als je verwacht dat je weinig of geen zorg nodig zult hebben, kun je ervoor kiezen je eigen risico met maximaal € 500,- te verhogen. In dat geval betaal je maandelijks minder premie. Maar let op: als je toch medische kosten maakt, moet je die voor een groter deel zelf betalen.

Zorgtoeslag omlaag

Als de premies van zorgverzekeringen stijgen, gaat de zorg­toeslag normaal gesproken ook omhoog. Helaas gebeurt dat volgend jaar niet. Sterker nog, de maximale zorg­toeslag gaat juist omlaag. Dat komt omdat deze in het afgelopen jaar eenmalig extra is verhoogd.

In 2024 krijg je als alleenstaande maximaal € 127,- zorgtoeslag per maand (is nu € 154,-). Zijn jullie met z'n tweeën en elkaars toeslag­partner? Dan heb je recht op maximaal € 243,- per maand (nu € 265,-). Meer informatie over zorgtoeslag vind je op de website van de Belastingdienst.

Keuze en service

De premieverschillen tussen de basisverzekeringen hebben vooral te maken met de keuze­vrijheid die je hebt en de service die je mag verwachten. Over het algemeen geldt: hoe duurder de verzekering, hoe groter de keuze in zorg­verleners is.

Lees verder op levenwonen.nl

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je weten wat jij kwijt bent aan zorgpremie voor 2024? Ga dan naar zorgverzekering 2024, of neem vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag. Dennis Muller Dennis Muller