Woningprijzen nu écht gedaald!

  • woningmarkt 2023
  • hypotheek
  • CBS
Leestijd: 2 min.

Donderdag 23 maart 2023

Volgens recent onderzoek naar de prijs­ontwikkeling van bestaande particuliere koop­woningen in Nederland, uitgevoerd door het CBS en het Kadaster, was er in februari van dit jaar een opmerkelijke verandering te zien. Voor het eerst sinds april 2014 waren de prijzen van koop­woningen in februari 2022 namelijk lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Deze daling bedroeg gemiddeld 0,8 procent voor bestaande koop­woningen.

illustratie prijsontwikkeling

Deze prijsdaling is een belangrijke ontwikkeling voor de Nederlandse huizenmarkt, waar de afgelopen jaren juist sprake was van een stijgende trend in de huizen­prijzen. Het is nog niet duidelijk wat deze daling precies veroorzaakt heeft, maar er zijn verschillende factoren die hierbij mogelijk een rol spelen.

Het kan zijn dat de situatie op de huizenmarkt zelf een rol speelt. Zo is het aanbod van koopwoningen de afgelopen tijd flink toegenomen, waardoor er mogelijk meer concurrentie is ontstaan tussen verkopers. Daarnaast is er ook een verschil te zien tussen verschillende regio's en typen woningen. Zo zijn er in sommige regio's nog wel stijgingen in huizen­prijzen te zien, terwijl andere regio's juist te maken hebben met een daling.

Hogere rente als oorzaak

De stijging van de rente heeft aanzienlijke invloed gehad op de huizenmarkt, en deze invloed is duidelijk zichtbaar in het aantal woning­transacties dat heeft plaats­gevonden. In februari van dit jaar heeft het Kadaster een afname van 15,5% in het aantal woning­transacties geconstateerd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Deze afname is niet alleen significant, maar heeft ook een grote impact gehad op de markt. Als gevolg hiervan is de huizen­markt in een periode van onzekerheid beland en hebben kopers en verkopers opnieuw hun strategieĆ«n en tactieken moeten herzien.

Huizen met een slecht energielabel hebben bijvoorbeeld aanzienlijk minder belangstelling gekregen en worden minder makkelijk verkocht dan voorheen. Dit kan worden verklaard door het feit dat kopers zich bewust zijn geworden van de extra kosten die gepaard gaan met het bezitten van een huis met een slecht energie­label.

illustratie transacties

Overbieden op een woning lijkt voorbij

De tijd waarin mensen fors overboden om een huis te kunnen bemachtigen lijkt voorbij te zijn. Door de teruglopende verkoop is er bij veel huizen nu weer ruimte om te onderhandelen over de verkoop­prijs. Dit is goed nieuws voor potentiĆ«le kopers die voorheen geen kans maakten op een woning vanwege het overbieden.

Om de inzakkende verkoop een zwieper te geven, organiseert de makelaars­vereniging NVM op 1 april opnieuw een Open Huizen Dag. Deze kopersdag werd afgelopen najaar na jaren weer ingezet en bleek toen een succes te zijn.

Nu een woning kopen?

Ben je van plan een woning te kopen nu de woningprijzen aanzienlijk zijn gedaald? Ik help je graag bij het vinden van de juiste hypotheek! Als Erkend Financieel Adviseur weet ik niet alleen alles over hypotheken, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn als je een huis wilt kopen. Fokkien de Groot Fokkien de Groot