Met welke onderhoudskosten aan je huis moet je rekening houden?

  • Duurzaamheid
  • Wonen
  • Woonlasten
Leestijd: 1 min.

Vrijdag 26 mei 2023

Als je een eigen huis hebt, moet je zelf de onderhouds­kosten ervan betalen. Veel daarvan is financieel wel te overzien, maar dat geldt niet voor alle kosten.

Daarom is het slim om je klussen te plannen én er een apart spaarpotje voor aan te leggen. Als je dat doet, heb je niet alleen overzicht, maar ook voldoende reserves om grotere uitgaven mee te betalen.

Van schoonmaken tot investeren

Het onderhoud van je huis gaat over het schoonmaken van de dak­goten en het opnieuw in de verf zetten van het houtwerk. Van het vervangen van een rubbertje in een lekkende kraan of een kapotte dakpan tot het laten voegen van de gevel of investeren in een nieuwe cv-ketel.

Gemiddeld ongeveer € 300 per maand, maar...

De kosten die je daarvoor moet maken, hangen af van het soort huis dat je hebt, de leeftijd ervan en de staat van het onderhoud. Budgetinstituut Nibud gaat uit van een jaarlijkse kostenpost van ruim 1% van de woning­waarde. Bij een gemiddelde huizen­prijs van € 420.000 is dat dus per jaar zo'n € 4.200 aan onderhouds­kosten, oftewel € 350 per maand. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) moet je rekenen op zo'n € 300 per maand.

Maar let op: dit zijn slechts gemiddelden! Voor een net opgeleverde nieuwbouw­woning zullen de onderhouds­kosten lager zijn, voor een huis uit de jaren '30 van de vorige eeuw waarschijnlijk (veel) hoger.

Welke klus wanneer?

De zomer leent zich beter voor de ene klus, de winter voor de andere. Als je de kozijnen buiten moet schilderen, zul je dat niet zo snel in de koudste maanden doen. En als het hoogzomer is, zal er niet veel afgewaaid blad in de goten liggen. Om je goed op weg te helpen, heeft VEH voor alle seizoen een uitgebreide lijst gemaakt met klussen om aan te pakken. Handig om te gebruiken bij het opstellen van jouw onderhoudsplan!

Lees verder op levenwonen.nl

Wil je hier meer over weten?

Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert als het gaat om het financieren van alles wat met je huis te maken heeft. Neem dus gerust contact met me op. Fokkien de Groot Fokkien de Groot