Voorkom lente-ellende, check je verzekeringen

  • lente
  • inboedelverzekering
  • reisverzekering
  • fietsverzekering
Leestijd: 5 min.

Maandag 20 maart 2023

De lente staat voor de deur en dat betekent dat we ons weer kunnen voorbereiden op zonnige dagen, gezellige barbecues en leuke activiteiten in de tuin. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt wanneer je denkt aan de lente, is het controleren van je verzekeringen een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je gedekt bent tegen eventuele risico's en onverwachte gebeurtenissen.

In deze blog geven we je daarom graag enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je gedekt bent tegen onverwachte gebeurtenissen en risico's die zich kunnen voordoen tijdens deze lente periode.

Check 1: de inboedel- en opstalverzekering

In de lente komt het mooie weer er weer aan en brengen we meer tijd door in de buitenlucht. We willen graag genieten van de zon en het buitenleven. Maar tegelijkertijd moeten we ons bewust zijn van de risico's die verbonden zijn aan de veranderingen van het seizoen. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of jouw inboedel- en opstalverzekering nog steeds voldoende dekking biedt voor al jouw bezittingen in de buitenruimte.

Een inboedelverzekering biedt dekking voor alle spullen in je huis en in de tuin, zoals tuinmeubelen, een barbecue, speelgoed, planten en andere kostbare spullen. Een opstal­verzekering dekt schade aan de woning en alles wat vastzit aan de woning, zoals een schuur, garage en andere bijgebouwen.

Als je deze verzekeringen al hebt, is het verstandig om na te gaan of de dekking nog steeds voldoende is voor de waarde van je bezittingen. Heb je bijvoorbeeld recent nieuwe tuin­meubelen of een nieuwe barbecue aangeschaft, dan kan het zijn dat de waarde van je spullen gestegen is en dat de dekking van je verzekering niet meer toereikend is.

Daarnaast is het goed om te weten dat niet alle schade aan de buiten­ruimte gedekt is. Bijvoorbeeld schade die ontstaan is door achterstallig onderhoud of schade die het gevolg is van normale slijtage. Ook is schade door eigen schuld vaak uitgesloten van dekking.

Check 2: de reisverzekering

Voor veel mensen zal het gaan kriebelen, op vakantie in de lente. Of het nu gaat om een zonnige strand­vakantie, een steden­trip, een weekendje weg in eigen land of een actieve vakantie zoals wintersport, een goede reis­verzekering is essentieel. Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om je reis­verzekering goed te controleren.

vakantie Een reisverzekering biedt dekking voor verschillende zaken, zoals verlies of diefstal van bagage, medische kosten, repatriëring en aansprakelijkheid. Maar niet alle reis­verzekeringen bieden dezelfde dekking en voorwaarden. Het is daarom belangrijk om te controleren of jouw reis­verzekering voldoende dekking biedt voor de activiteiten die je gaat ondernemen. Ga je bijvoorbeeld op wintersport­vakantie, zorg dan dat je reis­verzekering voldoende dekking biedt voor skiën of snowboarden.

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de maximale vergoedingen en eigen risico's van je reis­verzekering. Het kan zijn dat de vergoedingen niet hoog genoeg zijn voor de waarde van je bagage, of dat het eigen risico te hoog is waardoor je bij schade zelf nog een flink bedrag moet betalen.

Ook is het goed om te weten dat een doorlopende reis­verzekering niet altijd de beste optie is. Als je maar één keer per jaar op vakantie gaat, kan het voordeliger zijn om een kortlopende reis­verzekering af te sluiten. Zo betaal je alleen voor de periode waarin je op vakantie bent en hoef je niet het hele jaar door premie te betalen voor een doorlopende verzekering.

Check 3: de fietsverzekeringen

De koude wintermaanden hebben ons lang genoeg binnen gehouden. Maar met de lente op komst, kunnen we weer volop genieten van de frisse buitenlucht en zullen we met zijn allen weer vaker op de fiets stappen.Of je nu naar je werk fietst, een mooie tocht maakt of boodschappen doet, je fiets is je trouwe metgezel. Het is dan ook belangrijk om je fiets goed te beschermen met een passende verzekering. In check 3 gaan we in op de verschillende fiets­verzekeringen die er zijn: de fiets­verzekering, elektrische fiets­verzekering en speedbike verzekering.

Fietsverzekering

Een fiets­verzekering is er voor gewone fietsen zonder elektrische ondersteuning. Met een fiets­verzekering ben je verzekerd tegen diefstal en schade aan je fiets. Diefstal van een fiets is namelijk een veelvoorkomend probleem en kan flink wat kosten met zich meebrengen. Door het afsluiten van een fiets­verzekering ben je verzekerd tegen diefstal en krijg je bij schade de reparatie- of vervangings­kosten vergoed. Het afsluiten van een fiets­verzekering is dan ook zeker aan te raden als je veel gebruik maakt van je fiets.

Elektrische fiets­verzekering

Een elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets en daarom is het nog belangrijker om je fiets goed te verzekeren. Een elektrische fiets­verzekering biedt dekking tegen diefstal en schade. Daarnaast biedt een goede verzekering ook dekking voor de accu van je fiets, die bij diefstal of schade ook vervangen kan worden. Let wel op: niet alle verzekeraars bieden dekking voor alle soorten e-bikes.

Speedbike verzekering

Een speedbike, ook wel high speed e-bike genoemd, is een fiets met trap­ondersteuning tot 45 km/u. Door de hoge snelheid zijn speedbikes kwetsbaarder voor ongelukken en diefstal. Daarom is het belangrijk om een speciale speedbike verzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt dekking tegen diefstal, schade en ongevallen. Daarnaast is het goed om te weten dat een speedbike verzekering verplicht is in Nederland.

Verzekerd van een prachtig voorjaar

Een inboedel- en opstal­verzekering voor de waardevolle spullen in onze buitenruimte, een goede reisverzekering en een passende fiets­verzekering zijn essentieel om lente-ellende te voorkomen. Als verzekeringsadviseur help ik jou graag bij het vinden van een geschikte verzekering, waardoor jij verzekerd bent van een prachtige lente! Dennis Muller Dennis Muller