Starter op de woningmarkt? Dan heb je voordeel bij het kopen van een woning!

  • starter
  • woningmarkt
  • verandering
Leestijd: 3 min.

Vrijdag 12 mei 2023

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan heb je momenteel veel voordeel bij het kopen van je eerste woning. Voorheen waren starters op de woningmarkt vaak kansloos, maar de situatie is veranderd. De huizenmarkt koelt af en de huizenprijzen dalen, waardoor er nu meer ruimte is voor onderhandelingen.

Wanneer je net afgestudeerd bent en een mooie baan hebt, is het verleidelijk om een eigen plek te zoeken, alleen of met een partner. Echter, het kopen van een huis is niet eenvoudig vanwege strenge hypotheek­regels, hoge prijzen en een mogelijk laag starters­salaris.

Extra kosten

Bij het kopen van een huis komen er naast de woning­prijs nog extra kosten bij, de 'kosten koper'. Deze kosten zijn onder andere notaris­kosten en overdrachts­belasting, die afhankelijk zijn van je leeftijd. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een huis koopt waar je zelf gaat wonen en deze niet duurder is dan 440.000 euro, betaal je geen overdrachts­belasting.

Ben je ouder dan 35 jaar, dan betaal je 2 procent als je zelf in de woning gaat wonen. De notaris­kosten verschillen per notaris, maar gemiddeld betaal je ongeveer 600 euro voor de transport­akte. Het is belangrijk om rekening te houden met deze bijkomende kosten wanneer je een huis gaat kopen.

Wat kan je lenen als starter?

Als starter is het afhankelijk van verschillende factoren hoeveel hypotheek je kunt krijgen, zoals leeftijd, vast contract, vaste lasten en de waarde van de woning. Meestal mag je maximaal 4,5 keer je bruto jaar­inkomen lenen. Voor de aankoop van een huis mag je maximaal 100 procent van de woning­waarde lenen en heb je eigen geld nodig voor de bijkomende 'kosten koper'. Bij verbouwingen mag je de kosten wel mee­financieren, maar alleen voor het bedrag waarmee je woning in waarde stijgt.

Voor duurzaamheidsmaatregelen kun je maximaal 6 procent van de woning­waarde extra lenen, mits je genoeg inkomen hebt om het totaalbedrag te kunnen lenen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het aanvragen van een hypotheek als starter.

Voordelen voor starters

Als starter kun je profiteren van voordelen bij het kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), mits de aankoopprijs van je huis niet meer dan 405.000 euro bedraagt. Dit levert niet alleen meer zekerheid op, maar meestal ook een rente­voordeel van ongeveer 0,5 procent.

Om een hypotheek met NHG af te sluiten betaal je wel een 'borgtochtprovisie' van 0,6 procent, wat neerkomt op 1200 euro bij een hypotheek van 200.000 euro. Deze kosten heb je er meestal na één tot drie jaar uit. Het betekent alleen wel dat je meer eigen geld moet hebben. Het is belangrijk om deze optie in overweging te nemen als starter bij het afsluiten van een hypotheek.

Geen eigen vermogen? Dit is wat je kunt doen!

Als je als starter onvoldoende vermogen hebt, kun je in veel gemeenten in aanmerking komen voor een starterslening van gemiddeld 30.000 euro. Over dit bedrag betaal je tijdelijk geen rente en aflossing, en na drie jaar wordt er gekeken of je meer van de hypotheek zelf kunt betalen.

De voorwaarden verschillen per gemeente, en de afsluit­kosten bedragen 750 euro. De starters­lening is alleen verkrijgbaar in combinatie met NHG. De jubelton, waarmee ouders hun kinderen een ton konden schenken voor de aankoop van een huis, is per 2023 verlaagd naar 28.947 euro, met enkele voorwaarden. Het is belangrijk om deze opties te overwegen als je als starter onvoldoende vermogen hebt voor de aankoop van je huis.

Let op: in dit blog genoemde bedragen, tarieven en/of percentages dienen ter illustratie of rekenvoorbeeld en kunnen afwijken van de actualiteit. Neem contact op om te kijken wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn.

Ik help je graag!

Ben jij starter en heb je hulp nodig bij het rondkrijgen van een hypotheek? Als Erkend Financieel Adviseur ben ik expert op het gebied van het financieren van jouw starterswoning. Ik kijk graag met je naar mogelijkheden om de koop van je eerste woning mogelijk te maken! Fokkien de Groot Fokkien de Groot