Rente hoog? Het juiste moment om een woning te kopen!

  • hypotheekrente
  • lage maandlasten
Leestijd: 2 min.

Donderdag 2 februari 2023

Het is weer zover, het sentiment heeft ons weer in de greep. Er worden voldoende woningen aangeboden, de prijzen zakken, maar het aantal transacties lopen fors terug. De vraag naar woningen is groot. Angst, angst, angst! Helemaal onnodig en onterecht! Lees hier waarom.

Kans om een woning tegen een fatsoenlijke prijs te kopen, is fors gestegen!

Nog geen jaar geleden hadden wij moeite met het maken van een afspraak voor een bezichtiging voor een woning. Makelaars namen al geen moeite om fatsoenlijk met jou door een woning te lopen, immers hadden ze al meerdere biedingen boven de vraagprijs. Nu een jaar later, kun je moeiteloos een afspraak maken, en ook onderhandelen over de vraagprijs. In de media lees je dat de gemiddelde koopsom het afgelopen jaar met ruim 6% is gedaald. Feitelijk zijn de woningen wel ruim 10% gedaald in waarde vanaf januari 2022.

Hypotheekrente

De hypotheekrente is inderdaad wel fors gestegen. Begin 2022 bedroeg de 10 jaar rente ca. 1,5%. Deze is nu 3,9%. Dit is ook de reden van angst van de aspirant koper. Wel begrijpelijk, maar nogmaals onnodig!

Het verschil tussen het kopen van een woning in begin 2022 en nu:

tabel rente

Het verschil is dus slechts € 19,- per maand (!). En daarbij heb je tevens het voordeel dat je € 30.000,- minder hypotheek hebt op je woning.

Laat je niet beangstigen door de stijgende rente en het sentiment op de woningmarkt. Het is veel verstandiger én voordeliger om nu een woning te kopen en niet te wachten tot de rente weer op 1,5% staat!

Advies belangrijker dan ooit

Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste lening die je ooit afsluit. De onzekerheid over de hoogte van de rente, in combinatie met de hoge huizen­prijzen, maakt dat goed hypotheek­advies nu belangrijker is dan ooit. Als Erkend Hypotheekadviseur kunnen wij je daarbij helpen. De toekomst van de hypotheek­rente kunnen wij helaas niet voorspellen. Maar als specialist op het gebied van hypotheken kunnen wij je wel laten zien wat de financiële gevolgen van een hypotheek zijn, nu én in de toekomst. Wil je daar meer over weten? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak.