Overlijdensrisicoverzekering vaak niet verplicht maar wel verstandig

  • overlijden
  • verzekering
  • NHG
Leestijd: 1 min.

Vrijdag 31 maart 2023

De meeste hypotheekverstrekkers stellen een overlijdens­risico­verzekering (ORV) niet langer verplicht bij een hypotheek. Toch kan het verstandig zijn om zo'n verzekering af te sluiten.

Een overlijdens­risico­verzekering keert geld uit als jij of je partner komt te overlijden. Dat geld kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. Dat verlaagt de toekomstige hypotheek­lasten. Doel is dat de achter­blijvende partner de lasten kan blijven betalen, ook als het inkomen van de overleden partner wegvalt.

Meestal niet verplicht

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek­garantie (NHG) hebt, ben je sinds 2018 niet meer verplicht om een overlijdens­risico­verzekering af te sluiten. Ook voor hypotheken zonder NHG stellen de meeste aanbieders zo'n verzekering inmiddels niet meer verplicht. Bij sommige banken moet je er nog wel één afsluiten als je meer dan 80% van de woning­waarde wilt lenen.

Denk er toch goed over na!

Verplicht of niet: het blijft sowieso verstandig om na te denken over een overlijdens­risico­verzekering. Zeker als je met zijn tweeën bent of een gezin hebt. Want stel dat jij of je partner ruim voor de einddatum van de hypotheek overlijdt. Is het inkomen of spaargeld van de achter­blijvende partner dan voldoende om in het huis te kunnen blijven wonen?

Zijn er kinderen in het spel? Dan moet de achter­blijvende ouder misschien minder gaan werken. Of meer gebruik maken van kinderopvang. Dan komt de klap nog harder aan. Een overlijdens­risico­verzekering verlicht in elk geval de financiële pijn.

Samenwoners

Ook de vorm waarbinnen jullie samenleven kan een rol spelen. Wonen jullie samen zonder samenlevings­contract? Dan zijn jullie rechten vaak niet hetzelfde als wanneer jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben. Het onderdeel van de verzekering waarin staat beschreven wie bij een overlijden de uitkering ontvangt, moet in zulke gevallen vaak worden aangepast. Ingewikkelde materie dus, waarbij je graag wilt dat er een expert meekijkt.

Lees verder op levenwonen.nl

Meer informatie

In veel gevallen blijft een overlijdens­risico­verzekering een goede keuze als je jouw nabestaanden wilt verzekeren tegen plots wegvallend inkomen door overlijden. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met me op.

Heb je al een overlijdens­risico­verzekering maar vraag je je af of die nog past bij je situatie, of dat de premie wellicht lager kan? Ook dan ben je bij mij aan het juiste adres. Fokkien de Groot Fokkien de Groot