Zijn oude apparaten nou echt zo duur in het gebruik?

  • duurzaamheid
  • energiezuinig
  • wonen
Leestijd: 1 min.

Woensdag 9 augustus 2023

We hebben steeds meer elektrische apparaten in huis. Van stofzuiger tot (vaat)wasmachine, van koelvriescombinatie tot wasdroger. En wat dacht je van de boiler en de kookplaat? Al met al trekken die aardig wat stroom. Maar is het nou echt zo dat oude apparaten veel meer stroom verbruiken dan nieuwe?

Het korte antwoord is: ja. In de afgelopen jaren hebben fabrikanten zich extra ingespannen om witgoed veel energiezuiger te maken. Daardoor kan het verschil in stroomverbruik tussen een oud en een nieuw apparaat zomaar oplopen tot de helft!

Slijtage en stof

Nu gaan veel van die apparaten vijftien tot twintig jaar mee. Daardoor lijkt het zonde om ze (als ze nog goed werken) eerder weg te doen. Maar dat is lang niet altijd het geval. Want hoe ouder ze worden, hoe meer stroom ze verbruiken. Slijtage en de ophoping van stof zijn hiervan de belangrijkste oorzaken.

Hoeveel scheelt dat dan?

Het verschil in kosten kan flink oplopen. Zo verbruikt een oude wasdroger per jaar zo'n 375 kWh meer dan een nieuwe. Met een gemiddelde stroomprijs van € 0,37 (juni 2023) praat je dan bij normaal gebruik over zo'n € 140 per jaar! Voor een elektrische boiler is het verschil nog groter.

Op de website van VerduurzamingNederland vind je een tabel met een vergelijking van alle energieslurpers in jouw huishouden. Op de pagina staat ook een manier om te berekenen of het voor jou interessant is om oude apparaten te vervangen of niet.

Zelf meten

Het gebruik van apparatuur verschilt van huishouden tot huishouden. De genoemde gemiddelden kunnen voor jou dus lager of juist hoger uitvallen. Als je de proef op de som wilt nemen, koop dan een energiemeter. Je kunt dan zelf onderzoeken hoeveel ze gebruiken. Energiemeters zijn al voor minder dan € 10 te koop.

Lees verder op levenwonen.nl

Adviseur Duurzaam Wonen

Als je daar meer over wilt weten, neem dan contact met mij op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik ook Financieel Adviseur Duurzaam Wonen en weet alles over de regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Ook kan ik je adviseren over andere financiële aspecten van je huis. Fokkien de Groot Fokkien de Groot