Nationaal Koopfonds moet starters aan nieuwbouwwoning helpen

  • betaalbare koopwoningen
  • NHG
  • starters
  • woningmarkt 2023
Leestijd: 1 min.

Maandag 13 maart 2023

Er komt dit jaar een nieuwe regeling om starters te helpen op de woningmarkt. Door gebruik te maken van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen kunnen zij gemakkelijker een nieuwbouw­huis kopen. De regeling is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tussen de € 40.000 en € 65.000.

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen - of kortweg Nationaal Koopfonds - is een initiatief van de stichting OpMaat. Het Rijk stopt in eerste instantie € 40 miljoen in het fonds. Naar verwachting kunnen de eerste huizenkopers er nog vóór de zomer gebruik van maken.

Hoe werkt het?

Ben je starter op de woningmarkt, voldoe je aan de inkomensvoorwaarden en is de nieuwbouwwoning die je wilt kopen niet duurder dan € 355.000? Dan kun je een korting op de koopprijs van het huis aanvragen. Die korting kan oplopen tot een bedrag van € 75.000.

Maar let op, die korting is een lening. Als je het huis weer verkoopt, moet je het bedrag terugbetalen. Verkoop je je huis met winst? Dan moet je van die overwaarde een deel (ruim 20%) afdragen aan het fonds.

Bedenkingen

Critici hebben zo hun bedenkingen bij het fonds. Allereerst omdat de bouwer van de huizen zich moet aansluiten bij het Nationaal Koopfonds en het maar de vraag is of elke projectontwikkelaar dat zal doen. Verder zijn er niet veel nieuwe huizen die minder dan € 355.000 kosten. Daardoor betwijfelen veel experts of de regeling effect heeft.

Lees verder op levenwonen.nl

Starter op de woningmarkt?

Heb jij nog vragen over deze blog of ben jij starter op de woningmarkt? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur weet ik niet alleen alles over hypotheken, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn als je een huis wilt kopen. Bel of mail mij dan gerust! Fokkien de Groot Fokkien de Groot