Hypotheekvormen en rentevaste periode: wat moet je kiezen?

  • WOZ-waarde
  • bezwaar
  • besparen
  • wonen
Leestijd: 1 min.

Vrijdag 17 maart 2023

Als je een huis koopt, mag je de hypotheekrente aftrekken als je belasting­aangifte doet. Daar gelden wel regels voor. Zo moet je jouw hypotheek volgens een strak schema aflossen. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Het recht op renteaftrek geldt bij nieuwe hypotheken voor hooguit 30 jaar. De maximale aftrek is dit belastingjaar 36,93%. Je mag dus maximaal € 369 aftrekken per € 1.000 hypotheek­rente die je in 2023 betaalt.

Annuïteitenhypotheek

Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek, betaal je over de hele looptijd van de hypotheek elke maand hetzelfde bedrag. Met een deel ervan los je de lening af, de rest is rente. In eerste instantie is het aflossings­deel klein en het rentedeel groot. Naarmate de tijd verstrijkt, bestaat het bedrag voor een steeds groter deel uit aflossing.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag om je hypotheek af te lossen. Daarnaast betaal je rente. Hierdoor zijn je maandlasten in het begin relatief hoog. Je moet dan immers rente betalen over de gehele lening. Des te meer je hebt afgelost, des te minder rente je nog hoeft te betalen. Je maand­lasten worden gedurende de looptijd dus telkens een beetje lager.

Aflossingsvrije hypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om je huis deels met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Dit deel mag maximaal 50% zijn van de waarde van de woning. Het voordeel van een aflossings­vrije hypotheek is de lagere bruto maandlast. Maar pas op: je mag de hypotheek­rente niet aftrekken. Bovendien los je niets af, terwijl je de lening uiteindelijk wel moet terug­betalen.

Hypotheek van voor 2013

Heb jij een hypotheek die vóór 2013 is afgesloten? Dan blijven de voorwaarden gelden die er toen waren en mag je de hypotheek­rente maximaal 30 jaar aftrekken. Ook als het om een spaar- of levenhypotheek gaat. Zo'n andere hypotheek kun je vaak meeverhuizen als je een andere woning koopt. Wil je daar meer over weten? Neem dan even contact met me op.

Lees verder op levenwonen.nl

Altijd maatwerk

De keuze voor een hypotheekvorm en een rentevaste periode is altijd maatwerk. Wil je weten wat het beste bij jou past? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert op het gebied van hypotheken. Ik help je graag om de beste optie voor jou te vinden. Fokkien de Groot Fokkien de Groot