Hogere hypotheek voor energiezuinig huis in 2024

  • duurzaamheid
  • energiezuinig
  • huis kopen
  • woningmarkt
Leestijd: 1 min.

Donderdag 18 januari 2024

De regels voor nieuwe hypotheken zijn in 2024 veranderd. Zo hangt de hoogte van de maximale hypotheek voortaan mede af van het huidige energielabel van je woning. Als je dus een energiezuinig huis koopt of hebt, kun je een hogere hypotheek afsluiten.

Als je minder geld uitgeeft aan energie, heb je meer over om aan andere dingen te besteden. Zoals je hypotheek, bijvoorbeeld. Of, in de woorden van het demissionaire kabinet: als huiseigenaar is het verantwoord om een hogere hypotheek aan te gaan als je een laag energieverbruik hebt, of als je energiebesparende maatregelen neemt.

Tot € 50.000 extra hypotheek

Het extra bedrag is afhankelijk van het energielabel van de woning. Koop je een huis met label E, F of G, dan zit je in de laagste categorie. Je kunt dan, bovenop je maximale hypotheek op je inkomen, niets extra’s lenen. Koop je een woning met energielabel C of D, dan kun je € 5.000 meer lenen. Voor een huis met label A of B verdubbelt dit naar € 10.000. Voor A+ en A++ gaat het om € 20.000.

Koop je een huis met een A+++ label, dan mag je al € 30.000 meer lenen. En zo gaat het door tot maximaal € 50.000 extra voor een energielabel A++++ met een prestatiegarantie van tien jaar.

Meer lenen voor verduurzamen

Bovenstaande extra bedragen zijn gekoppeld aan het energielabel van de woning. Het leenbedrag mag je naar eigen inzicht besteden. Voor de keuken, de tuin of een uitbouw: dat maakt niet uit.

Wanneer je je woning gericht gaat verduurzamen, mag je bovenop de maximale lening nog een extra bedrag lenen. Voor woningen met een laag energielabel (E, F of G) is dat extra bedrag € 20.000. Voor andere woningen (label A en B bijvoorbeeld) mag je maximaal € 10.000 extra lenen. Dit geld moet je verplicht gebruiken om je huis (verder) te verduurzamen

Lees verder op levenwonen.nl

Behoorlijk ingewikkeld

Je ziet dat het afsluiten van een hypotheek in 2024 behoorlijk ingewikkeld is. Goed hypotheekadvies is daarom belangrijker dan ooit. Gelukkig kan ik je erbij helpen. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken en op de hoogte van alle recente regels. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Fokkien de Groot Fokkien de Groot