Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren

  • WOZ-waarde
  • bezwaar
  • besparen
  • wonen
Leestijd: 1 min.

Donderdag 23 maart 2023

Veel huiseigenaren zijn geschrokken van de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van hun huis is vaak tienduizenden euro's hoger dan vorig jaar. Er zijn mensen die hiertegen bezwaar willen aantekenen. Maar wist je dat je misschien wel kunt besparen door dit juist niet te doen? Nee? Lees dan snel verder!

De WOZ-waarde van jouw huis bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen je betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Dus is het even schrikken als je huis volgens de gemeente opeens 20% meer waard is dan een jaar geleden.

Maar betekent dit nu ook dat je 20% meer belasting moet betalen? Nee. Dat komt omdat de meeste gemeenten de belastingtarieven juist hebben verlaagd. Pak de aanslag van vorig jaar er maar bij. Grote kans dat je dit jaar slechts enkele tientjes meer kwijt bent.

Honderden euro's besparen met hogere WOZ

Maar hoe kun je nou besparen als je juist meer belasting moet betalen? Dat zit zo. Veel huiseigenaren die geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, betalen een zogenoemde risico-opslag op hun hypotheekrente. Die is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Kort gezegd: hoe meer je huis waard is, hoe minder risico-opslag je betaalt.

Stel dat je in 2020 een huis hebt gekocht voor € 350.000 en toen ook een hypotheek hebt afgesloten voor dat bedrag. Dan kan het zomaar zijn dat je 0,45% (of meer) extra hypotheekrente moet betalen. Zou je huis nu 20% meer waard zijn, dan wordt de risico-opslag met misschien wel 0,15% verlaagd. Op een hypotheek van € 350.000 kun je dan dus bruto € 525 per jaar besparen!

Lees verder op levenwonen.nl

Wil jij uitrekenen wat je kan besparen?

Ons Erkend Financieel Adviseur helpt je graag! Heb jij nog vragen over deze blog of wil jij weten hoeveel jij kunt besparen op jouw hypotheek kosten? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur weet ik niet alleen alles over hypotheken, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn bij het kopen van een andere woning. Bel of mail mij dan gerust! Fokkien de Groot Fokkien de Groot