Starter? Kabinet heeft plannen voor subsidie van maximaal 50.000 euro

  • startershypotheek
  • kabinet
  • subsidie
Leestijd: 1 min.

Donderdag 16 februari 2023

Als starter blijkt het vooralsnog lastig om een betaalbare koopwoning te vinden, aldus minister Hugo de Jonge. Daarom is er een bedrag van 40 miljoen euro uitgetrokken om als starter toch een woning te kunnen kopen.

Goed nieuws voor starters?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen is opgericht om starters te helpen bij het kopen van een woning. Starters met een huishoudinkomen van anderhalf tot maximaal twee keer modaal zullen recht krijgen op deze subsidie. Dit geldt voor woningen met een maximum­prijs van € 355.000,-.

Om te voorkomen dat starters groot financieel risico lopen, zal de maximale subsidie voor een woning € 50.000,- zijn. "De subsidie mag kopers later niet in de problemen brengen. Dit geldt vooral wanneer starters om wat voor reden dan ook de woning onverhoopt snel moeten verkopen.", aldus minister De Jonge.

Hulp van gemeenten bij het kopen van een woning.

De minister verwacht van gemeenten en ontwikkelaars ook een bijdrage om koopstarters te kunnen helpen. Daarom heeft hij een waaier aan mogelijkheden uitgegeven die gemeenten kunnen gebruiken om starters een duwtje in de rug te geven.

In deze handreiking vinden gemeenten instrumenten die moeten helpen bij het realiseren van betaalbare koop­woningen voor starters. Als voorbeeld van zo'n verkoop oplossingen geeft de minister KoopStart, dit koop­instrument betekent dat je een woning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde.

Minister De Jonge wil ervoor zorgen dat gemeenten en ontwikkelaars dit jaar nog met de beschikbare middelen aan de slag kunnen. Daarom zal er voor de zomer­vakantie meer informatie worden gegeven over een nadere uitwerking van de subsidie­regeling.

Als starter een hypotheek aanvragen?

Heb jij nog vragen over deze blog of ben je van plan een (eerste) woning te kopen? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur weet ik niet alleen alles over hypotheken, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn als je een huis wilt kopen. Bel of mail mij dan gerust!