Garant staan voor een hypotheek? Dit is wat je moet weten.

  • starter
  • wonen
  • hypotheek aanvullen
Leestijd: 2 min.

Donderdag 16 maart 2023

Momenteel is het lastig om als starter een woning te kunnen kopen. Dit kan komen omdat de starter niet genoeg verdient om een hypotheek rond te krijgen. Er zijn veel manieren om je hypotheek aan te vullen. Je ouders garant laten staan voor een deel van je hypotheek is zo'n manier. In deze blog lees je alles wat je moet weten over garantstelling van je ouders of familieleden.

Hoe werkt het?

Als je bijvoorbeeld een te laag inkomen hebt voor het afsluiten van een hypotheek, kan je gebruik maken van garantstelling van een familielid. Maar wat houdt dat precies in? In ieder geval moet je zelf de maandelijkse aflossing plus rente betalen aan de geldverstrekker. Op deze manier heb jij recht op hypotheek­rente­aftrek. Pas als jij de hypotheek niet meer kunt bekostigen, neemt je familielid de maandlast over.

Indien je zelf voldoende inkomen hebt om de hypotheek te betalen, vervalt het garant staan van je familielid. Op dat moment ben je ook volledig aansprakelijk voor de hypotheek­aflossing. Geldverstrekkers gaan niet altijd akkoord met de garantstelling. Ze gaan vaak alleen akkoord wanneer zij verwachten dat je inkomen genoeg stijgt om de hypotheek zelf af te kunnen lossen.

Garantstelling voor een hypotheek, de opties

Het verschilt vaak per bank hoe de garantstelling werkt. Er zijn twee opties waar jij gebruik van kunt maken als starter:

  • Je familielid tekent voor een deel van de hypotheek dat jij niet kunt bekostigen op basis van jouw inkomen. Dan is het familielid voor een deel van de hypotheek verantwoordelijk.
  • Je familielid staat borg voor de volledige hypotheek. Hierbij is het familielid verantwoordelijk voor de volledige hypotheek.

Voorwaarden verbonden aan garantstelling

Logischerwijs kijkt de bank eerst naar het inkomen van degene die garant voor jou staat. Dit inkomen moet voldoende zijn om het deel van de hypotheek waarvoor diegene garant staat te kunnen betalen, stel jij kunt dit niet meer. Daarnaast maakt de geld­verstrekker een inschatting of je inkomen gaat stijgen.

Let op!Als je familielid garant staat kun je geen gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)!

Andere mogelijkheden

Er zijn meerdere manieren om via een familielid of kennis je hypotheek als starter aan te vullen. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een familie­hypotheek te nemen. Meer weten over hoe je als starter je hypotheek aan kunt vullen? Lees dan onze blog Hypotheek aanvullen als starter? Hier zijn drie mogelijkheden voor jou.

Als starter een hypotheek aanvragen?

Wil jij aanvullende informatie over de garant­stelling van een familielid? Of ben je van plan een (eerste) woning te kopen? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur weet ik niet alleen alles over hypotheken, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn bij het kopen van een andere woning. Bel of mail mij dan gerust! Fokkien de Groot Fokkien de Groot