Energiekosten 2024 voor veel huishoudens omhoog

  • energiekosten
  • 2024
  • verduurzamen
  • besparen
Leestijd: 2 min.

Vrijdag 17 november 2023

Ten opzichte van dit jaar verandert er in 2024 nogal wat op het gebied van energiekosten. Zo verdwijnen het prijsplafond en de energietoeslag en gaat de belasting op gas flink omhoog.

Daar staat tegenover dat de belasting op stroom iets wordt verlaagd. Maar voor netbeheer ga je in 2024 juist weer meer betalen. Per saldo betekent dit alles voor veel huishoudens dat zij - op basis van de huidige energieprijzen - volgend jaar meer kwijt zijn aan gas en elektriciteit. We zetten de zaken punt voor punt voor je op een rij.

Geen prijsplafond meer

Het prijsplafond bepaalt dat je voor de eerste 1.200 kuub gas die je gebruikt nooit meer dan € 1,45 per kuub betaalt. Voor elektriciteit geldt een maximale prijs van € 0,40 per kilowattuur (kWh) voor de eerste 2.900 kWh. Vanaf 1 januari 2024 vervalt dit prijsplafond. Momenteel is dat geen probleem, omdat gas en elektriciteit gemiddeld minder kosten dan die € 1,45 per kuub en € 0,40 per kWh. Maar als de energieprijzen stijgen, zul je de eventuele extra kosten vanaf volgend jaar zelf moeten betalen.

Energietoeslag verdwijnt

Ook de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen verdwijnt in 2024. In 2022 en 2023 konden die nog voor de jaarlijkse bijdrage in aanmerking komen. Dit jaar bedroeg de bijdrage in principe € 800,-. Voor studenten was er een bedrag van € 400,- beschikbaar. Volgend jaar moeten deze groepen het dus zonder dit extraatje doen.

Ook het Tijdelijk Noodfonds Energie was gesloten. Maar onlangs hebben energieleveranciers en de Rijksoverheid aangekondigd dat zij het fonds de komende winter willen heropenen. Wat precies de voorwaarden zijn, is nog niet bekend

Belasting op energie

De belasting op gas gaat in 2024 omhoog. Inclusief de btw bedraagt deze volgend jaar bijna € 0,71 per kuub. Daardoor ga je per 1.000 kuub gas ruim € 100,- meer 'gasbelasting' betalen. Voor elektriciteit daalt de belasting juist. Die gaat met ruim 2 cent per kWh omlaag, wat neerkomt op zo'n € 20,- besparing per 1.000 kWh.

Netbeheer duurder

De kosten van je gas- en stroomaansluiting gaan omhoog. Afhankelijk van jouw netbeheerder kunnen de totale kosten oplopen met 5% tot 10%. Alleen al voor je aansluiting (dus zonder gas of stroom) kom je in 2024 dan uit op een bedrag tussen de € 420,- en € 600,- per jaar. De stijging is volgens de netbeheerders nodig omdat er in 2022 en 2023 te weinig is berekend en omdat de inkoopkosten zijn gestegen. Eind november zijn de definitieve tarieven voor volgend jaar bekend.

Lees verder op levenwonen.nl

Vraag het de expert

Wil je daar meer over weten? Vraag het me dan gerust. Als Erkend Financieel Adviseur weet ik niet alleen alles over hypotheken en verzekeringen, maar kan ik je ook helpen met advies over het verduurzamen van je huis en voor je uitrekenen hoeveel het je kost om dat te financieren. Neem dus gerust contact met mij op. Fokkien de Groot Fokkien de Groot