Ben ik verzekerd voor schade tijdens klussen?

  • schade
  • verzekeringen
  • opstal
  • inboedel
Leestijd: 5 min.

Dinsdag 6 juni 2023

Heb jij ook zin om tijdens het mooie weer bezig te gaan met klussen? Ben je van plan om binnen- of buitenshuis aan de slag te gaan? Let dan op een aantal dingen waarmee je schade kunt voorkomen, of wat je kunt doen wanneer je wel schade aan je woning hebt tijdens het klussen.

Of je nu een ervaren klusser bent of af en toe wat klusjes in huis oppakt, klus­schade is iets waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen. Of het nu komt door onhandigheid of gewoon pech, het is belangrijk om schade tijdens het klussen te voorkomen. Als je van plan bent om je huis te verbouwen of eindelijk die uitgestelde klusjes aan te pakken, is het handig om te weten welke tips je kunt volgen om schade te voorkomen en welke vormen van klus­schade wel of niet gedekt worden door verzekeringen. In deze blog delen we waardevolle tips en advies om je te helpen bij een probleemloze kluservaring.

Met deze tips voorkom je schade tijdens klussen

Voordat we het gaan hebben over of je verzekerd bent bij schade tijdens het klussen, willen we je een aantal tips meegeven die helpen schade te voorkomen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

​​Een goede voorbereiding is essentieel om schade tijdens het klussen te voorkomen. Neem de tijd om van tevoren grondig te plannen wat er moet gebeuren en hoe je dit gaat aanpakken. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de benodigde materialen en gereedschappen. Zorg ervoor dat je alle benodigde klus­spullen in huis hebt voordat je begint, zodat je niet halverwege het klusproject hoeft te stoppen en risico loopt op onvoltooide of slordige klus­werkzaamheden.

Veilig te werk

Veiligheid staat voorop tijdens het klussen. Om letsel­schade te voorkomen, is het belangrijk om altijd beschermende kleding en een veiligheids­bril te dragen. Beschermende kleding, zoals werkhandschoenen en een stofmasker, kunnen je handen en luchtwegen beschermen tegen mogelijke gevaren, zoals scherpe materialen of stofdeeltjes. Een veiligheids­bril biedt bescherming voor je ogen tegen rondvliegende splinters, stof of andere potentieel schadelijke materialen. Door deze beschermende maatregelen te nemen, verklein je het risico op letsel aanzienlijk en kun je met meer vertrouwen aan het klussen beginnen.

Check je gereedschap

Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om een korte inspectie van je gereedschap en klus­middelen uit te voeren. Controleer of je boormachine nog goed functioneert en of je ladder stevig en stabiel is. Het is frustrerend en gevaarlijk om tijdens het klussen te ontdekken dat essentieel gereedschap kapot is of dat je ladder wankel is. Neem daarom de tijd om te controleren of al je gereedschap en materialen in goede staat verkeren voordat je begint. Mocht er iets ontbreken of beschadigd zijn, zorg er dan voor dat je dit eerst repareert of vervangt voordat je verder gaat met de klus.

Een opgeruimde werkplek is een veilige werkplek

Neem voordat je aan de klus begint de tijd om je werkplek grondig op te ruimen. Verwijder eventuele rommel, gereedschap of obstakels die in de weg kunnen staan. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om vrij te bewegen en te werken. Een opgeruimde werkplek minimaliseert het risico op struikelen, vallen of het per ongeluk omstoten van materialen of gereedschap. Door deze eenvoudige stap te volgen, creëer je een veilige omgeving waarin je efficiënt en zonder ongelukken kunt klussen.

Professionele hulp van een expert

Als klussen echt niet jouw ding is of als je twijfelt over de complexiteit van een bepaalde klus, wees dan niet bang om professionele hulp in te schakelen. Het inhuren van een ervaren klusjesman kan een verstandige keuze zijn, vooral als het gaat om complexe of gevaarlijke klussen. Een klusjesman heeft de kennis en expertise om de klus op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Bovendien zijn eventuele schades die tijdens het klussen worden veroorzaakt, vaak gedekt door de verzekering van de klusjes­man. Dit kan je gemoedsrust geven, wetende dat je financieel beschermd bent in geval van onverwachte schade.

Waar ben ik wél voor verzekerd en waarvoor niet?

Wel verzekerd

  • Je wilt een schilderij ophangen en boort daarvoor een gat. Je hebt per ongeluk een gasleiding geraakt.
  • Je hangt een lamp op en je laat je boormachine vallen op tafel, de eettafel raakt beschadigd.
  • Je bent de heg aan het snoeien en je laat per ongeluk je snoeischaar vallen op de schuur, waardoor hij lek raakt.

Niet verzekerd

  1. Je wilt een gasleiding omleggen. Je boort door een gasleiding.
  2. Je hangt een lamp op, je schiet uit en beschadigt hierbij het plafond.
  3. Je bouwt een schuurtje, je schiet uit waardoor een plank beschadigd raakt.

Bij welke verzekering kan ik schade claimen?

Als je schade hebt opgelopen, is het belangrijk om te weten bij welke verzekering je moet aankloppen. Over het algemeen vallen losse objecten in huis, zoals meubels en apparatuur, onder de inboedelverzekering. Dit omvat ook vloerbedekking en andere niet-permanente items.

De opstalverzekering dekt daarentegen de woning zelf en alles wat eraan vastzit. Dit omvat bijvoorbeeld muren, inbouw­apparatuur en vaste vloeren. Als je bijvoorbeeld schade hebt aan je meubels of tv, moet je bij de inboedel­verzekering zijn. Maar als er schade is aan de woning, zoals een houten vloer of leidingen, valt dit onder de opstal­verzekering. Het is ook belangrijk om te weten dat bijgebouwen, zoals een tuinhuis of schuur, ook onder de opstal­verzekering vallen.

Ook met een gerust gevoel klussen?

Wil je verzekeren, of heb je per ongeluk schade aan je woning gekregen door het klussen? Als verzekerings­adviseur help ik je graag bij het claimen van schade of het afsluiten van de juiste verzekering voor jouw situatie. Diana Nieboer Diana Nieboer